SSS

SSS


     Su kaynaklarını kurtarıyor.

     Küresel ısınma nedeniyle dünyada su kaynaklarının değerinin arttığı şu dönemde plastik torbaları tercih etmenin önemi de artıyor. Plastik torbalar çok daha az su tüketilerek üretiliyor. 1000 adet kağıt torba için 3 bin 785 litre, aynı adetteki polietilen plastik torbalar içinse sadece 30 litre su harcanıyor.

      Ayrıca kâğıt torbaların üretimin sürecinde plastikten 4.5 katı fazla enerji harcanıyor.

     Bir poşet 60 W ampul gücünde

     Tek bir plastik poşetin sahip olduğu enerji, bir odayı 60 w ampul gücü ile 10 dakika boyunca aydınlatmaya yetiyor
     Daha az ağaç kesimi daha fazla oksijen demek.

     Plastik kullanıldığı için kesilmeyen her ağaç, günde dört insanın tükettiği oksijeni üretiyor, yedi insanın havaya verdiği karbondioksiti alıyor.
  


     Plastik atıkları, uçak yakıtına dönüştürüldü. Dizel yakıta göre daha az kükürt içeren, üretim metodu çevreye zarar vermeyen bu yakıt, tek motorlu uçaklarda denenmeye başladı. İrlandalı bir şirketin ürettiği Cynar isimli bu özel benzin, hiçbir yakıt türüyle harmanlanmıyor.

     Plastik kullanımı, ulaşım araçlarında adeta gizli kahraman olarak görev yapıyor. Plastik kullanımı arttıkça ağırlığı azalan uçakların yakıt tüketimi de azalıyor.

     Üretiminde plastiklerin en yüksek oranda kullanıldığı, dünyanın en büyük uçağı olan Airbus A380’nin rüzgar kutularında plastik fiber kompozitlerin kullanılması uçak ağırlığını 1,5 ton azaltıyor. Böylece uçak, aynı miktarda benzin ile 853 yolcusunu 14 bin 800 km daha fazla uçurabiliyor ve daha fazla yük taşıyabiliyor.

     Otomotiv sektöründe de aynı tasarruf söz konusu. Dünyada 800 milyon araç olduğu varsayılırsa, bu araçların üretimlerindeki 1 kg’lık plastik kullanımı sayesinde, yılda 1 milyar dolarlık yakıt tasarrufu sağlanıyor. 
  

 

     Plastikler hayatımızda yer almasaydı ambalajların ortalama ağırlığı 4 katına, ambalajların üretimi için harcanan enerji 2 katına, hacmi ise 2.5 katına çıkardı.
     Rüzgarın gücünden yararlanılamazdı. Çünkü bu çevre dostu enerji kaynağının değerlendirilmesinde; rüzgar türbini kapaklarında ve kollarında özel plastikler kullanılıyor.
     Plastikler yerine plastik olmayan alternatif maddeler kullanılsaydı, sera gazı emisyonu yüzde 50, enerji tüketimi ise yüzde 46 artardı.
     Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre plastik hiç kullanılmamış olsaydı, ana sektörlerde 53 milyar kwh daha fazla enerji kullanılacaktı.
     Otomobiller ortalama 200-300 kg daha ağır olacaktı. Her 100 kg plastik parça, Avrupa’da benzin tüketimini yılda 12 milyon ton, CO2 emisyonlarını da 30 milyon ton azaltıyor.

  

Pet şişeleri geri kazandırarak şu ürünler üretilebilir:

Halı tabanları,

Uyku torbaları,

Giysilerdeki yalıtım maddesi,

Oto parçaları,

Boya fırçaları,

Can kurtarma yastıkları,

Torbalar,

Posta kutuları,

Piknik masaları,

Çitler,

Yürüyüş botları,

Çift bölmeli kovalar,

Laser toner kartuşu,

kayışlar ve geotekstiller vb.

Geri kazanılması mümkün olmayan plastik ambalaj atıkları yüksek kalorifik değerlerinden dolayı enerji amaçlı olarak kullanılabiliyor.

Her türlü hava şartlarına, ısıya dayanıklı, esnek ve güçlü olan plastik, çok hafif olması ve çok az bakım gerektirmesi nedeniyle de inşaat sektörünün ideal malzemesi haline geliyor.

Avrupa’da, plastik kullanımının yüzde 20’sini inşaat sektörü gerçekleştiriyor.

       GERİ DÖNÜŞÜM NEDİR?

       Değerlendirilebilir atıkların çeşitli fiziksel ve/veya kimyasal işlemlerle ikincil hammaddeye dönüştürülerek tekrar üretim sürecine katılmasına geri dönüşüm denir. Farklı bir anlatımla geri dönüşüm terimini, kullanım dışı kalan geri dönüştürülebilir atık malzemelerin çeşitli geri dönüşüm yöntemleri ile hammadde olarak imalat süreçlerine geri kazandırılması olarak açıklayabiliriz.
       Geri dönüşebilen maddeler; cam, kağıt, alüminyum, plastik, piller, motor yağı, akümülatörler, beton, organik atıklar ve elektronik atıklardır.

       Geri Dönüşüm Nasıl Yapılır?

       Çöpün içindeki geri dönüştürülebilir malzemelerin önemli bir miktarını yiyecek ve içecek ambalajlarında kullanılan metal, plastik ve cam atıklar ile kağıt ve karton oluşturmaktadır. Tüm bu malzemelerin tekrar üretim sürecine geçmeleri için:

       1) Kaynakta Ayrılmaları: Değerlendirilebilir nitelikli atıkları organik çöple karışmadan oluştukları kaynakta ayırarak biriktirme.

       2) Ayrı toplanmaları:  Değerlendirilebilir atıkların çöple karışmadan temiz bir şekilde ayrı toplanmaları gerekir.

       3) Sınıflama: Kaynağında ayrı toplanan malzemelerin cam, metal, plastik ve kağıt bazında sınıflandırılmaları gerekir.

       4) Değerlendirme; Temiz ayrılmış kullanılmış malzemelerin ekonomiye geri kazandırılmasıdır. Bu işlemde malzeme kimyasal ve fiziksel olarak değişime uğrayarak yeni bir malzeme olarak ekonomiye geri döner.

       5) Yeni Ürünü Ekonomiye Kazandırma: Geri dönüştürülen ürünün yeniden kullanıma sunulmasıdır.

       Geri Dönüşüm Niçin Önemlidir?

        a) Doğal Kaynakları Korur
        b) Enerji Tasarrufu Sağlar
        c) Atık Miktarını Azaltır
        d) Ekonomiye Katkı Sağlar

      Doğada kolay çözünüyor.

      Plastiklerin doğada yüzlerce yıl kaldığı söyleminin, bilimsellikten uzak bir iddia olduğu görülüyor. Plastik poşetler doğada 2-10 yıl kalıyor. Doğada çözünürken de çevreye ve insana zarar vermiyor.

     Poliüretan köpük hayat kurtarıyor. Plastik, acil müdahale edilmemesi durumunda ölüme neden olan karın ve göğüs bölgesindeki iç kanamaların durdurulması için kullanılıyor. Poliüretan polimer köpük, iç kanamayı en az bir saat boyunca kontrol altına alabiliyor. Böylece yaralıların hastaneye yetiştirilip kurtarılma şansını yükseltiyor. Ameliyat sırasında vücuttan kolayca çıkarılabilen köpük, en ağır vaka olarak nitelendirilen karaciğer yaralanmalarında dahi, 3 saat sonra bile yaşama oranını yüzde 8'den yüzde 72'ye yükseltiyor.